Kategoria - Diety lekkostrawne

Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna, inaczej jest nazywana dietą łatwostrawną. Celem takiej diety jest spożywanie produktów, które spowodują odciążenie układu pokarmowego. Osoba przebywająca na diecie lekkostrawnej powinna dostarczać do organizmu jak najwięcej owoców i warzyw, produktów zbożowych.

Należy unikać produktów wzdymających, potraw tłustych i smażonych, ostrych przypraw. Dania powinny być lekkie i delikatne. Stosując dietę lekkostrawną należy dziennie spożywać od czterech do pięciu posiłków, w małych odstępach czasowych. Obowiązuje zasada „jedz mniej, a częściej”.

Największa zaletą diety lekkostrawnej jest fakt, że nie trzeba przeliczać ilości kalorii, jeść wyłącznie wybranych produktów. Dieta lekkostrawna jest bardzo zróżnicowana, z naciskiem wyłączenia składników niewskazanch, wymienionych powyżej. Dieta lekkostrawna może być stosowana przez każdego. Szczególnie zalecana jest osobom, które cierpią na chorobę wrzodową, zapelenie żołądka, choroby wątroby lub układu żółciowego.

jak schudnąć

Bądź na bieżąco zapisz sie!

Dołącz do naszej społeczności, logując się na nasz cotygodniowy newsletter!
Albo odwiedź nas na jednej z tych sieci społecznych